Wizyty w restauracjach czy w lokalach gastronomicznych to w obecnych czasach norma. Coraz częściej jemy na mieście, gdy mamy ochotę spotkać się ze znajomymi albo nie chce nam się gotować w domu. Wybierając się do lokalu, warto jednak pamiętać, że korzystamy z normalnej usługi. Za którą, tak samo, jak za inne, powinniśmy otrzymać dowód transakcji, czyli paragon. Obowiązek przekazania paragonu spoczywa na jednym z pracowników lokalu, a obecność takiego wydruku w codziennym życiu nie jest niczym niezwykłym. Ta normalność sprawia, że często niestety przywiązujemy do tego faktu znikomą wagę, ledwie zerkając na wydruk. A tymczasem nasza nieuwaga jest wykorzystywana przez nieuczciwych przedsiębiorców. Nieświadomie możemy przyczynić się do popełnienia wykroczenia. Czy mówi Wam coś pojęcie paragon kelnerski? Coraz częściej, obok określenia zwykłego paragonu, słyszy się słowa — paragon kelnerski.
Zwykły paragon a paragon kelnerski — jaka jest różnica między nimi?
Paragon kelnerski to rodzaj zestawienia zamówionych w lokalu produktów i potraw. Nie jest on jednak sam w sobie dokumentem fiskalnym. Oznacza to, że powstaje on z pominięciem wydruku z kasy fiskalnej. W konsekwencji podatek od takiej transakcji nie zostaje zapłacony. Prawo dopuszcza taką formę rozliczenia tylko wtedy, gdy, wraz z takim paragonem, idzie wydruk z kasy fiskalnej. Niestety zdarza się bardzo często, że paragon kelnerski jest stosowany przez nieuczciwych restauratorów. Wykorzystują oni niewiedzę bądź nieuwagę klientów, którzy biorą rachunek, nie sprawdzając jego poprawności.
Niestety o pomyłkę nietrudno, bo taki rachunek wygląda niejednokrotnie bardzo podobnie do paragonów z kasy fiskalnej. Może zostać wydany na ręcznie wypisanym bloczku, na kartce wyrwanej z zeszytu, ale i w formie wydruku z programu komputerowego. Często przybiera formę pokwitowania wpłaty, ale w praktyce taka transakcja nie zostaje nigdzie zarejestrowana. Tym samym i podatek nie będzie od takiej usługi nigdy zapłacony. Tymczasem paragon fiskalny musi zawierać ściśle określone parametry i wyglądać w ustalony przez prawo sposób. Jego wydanie związane jest z realizacją obowiązku odprowadzania podatku od towarów i usług.
Każda osoba dokonująca zakupu towarów i usług musi otrzymać odpowiedni dokument stwierdzający transakcję, za którą przedsiębiorca musi odprowadzić podatek. Wygląd paragonu również jest ściśle określony przez urzędników Urzędu Skarbowego. Doprecyzowane zostały takie szczegóły jak wielkość czcionki czy szerokość taśmy paragonowej. Wiadomo także, które informacje dotyczące firmy muszą się na wydruku znaleźć. Konieczne jest umieszczenie między innymi daty dokonania transakcji, NIP-u przedsiębiorstwa, a także wyszczególnionych wszystkich elementów transakcji. Zainteresowani mogą poszukać szczegółowych informacji w Rozporządzeniu Ministra Gospodarki z 27. sierpnia 2013 roku w sprawie kryteriów i warunków technicznych, którym odpowiadają kasy fiskalne.
Jakie są konsekwencje niewydania paragonu fiskalnego?
Oczywiście wiadomo, że klienci nie muszą posiadać szczegółowej wiedzy na temat wyglądu i składu paragonu, a obowiązek dostarczenia potwierdzenia transakcji spoczywa na pracowniku restauracji czy lokalu gastronomicznego. Jednak jako klienci powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, jak wygląda i co znajduje się na otrzymanym od pracownika restauracji rachunku.
Paragon kelnerski wygenerowany z pominięciem rejestracji transakcji na kasie fiskalnej jest wykroczeniem skarbowym. Wykonanie takiej usługi lub niewydanie rachunku klientowi podlega karze grzywny. Warto więc być czujnym i również we własnym interesie zwracać uwagę na to, co dostajemy do ręki po wykonaniu usługi. W sytuacji udowodnienia wykroczenia, do wystawienia mandatu uprawnieni są kontrolerzy Urzędu Skarbowego, a wysokość grzywny waha się pomiędzy kwotą 210 zł do nawet 4 200 zł.